Wahm succesverhalen
Leila: "Ik zei: ik ga trainingen geven, bijvoorbeeld hoe communiceer je met klanten. Misschien iets voor u?"
Steeds vaker lees je over onderzoeken waaruit blijkt dat de Nederlander steeds minder ondernemend is: mensen blijven liever in loondienst dan dat ze zelfstandige worden. De uitzondering op die groep zijn de Nederlanders van buitenlandse komaf: steeds vaker kiezen zij voor zelfstandigheid in het ondernemerschap. Leila Jaffar is daar een typisch voorbeeld van. Als Palestijnse Nederlander uit een ondernemersfamilie was het voor haar bijna vanzelfsprekend dat ze voor zichzelf zou beginnen: "Mijn familie vond het een heel goed idee dat ik een eigen bedrijf ben begonnen. Mijn vader en broer hebben een eigen zaak en mijn zus ook. Ook anderen reageren positief." Leila is moeder van zoon Naji (1992).
Leila werkt gedeeltelijk vanuit huis, gedeeltelijk op locatie. "Ik heb er voor gekozen om thuis te werken omdat het goedkoper en efficiënter is. Juist als kinderen klein zijn is het prettig om een paar uur te werken in de avond of om te stoppen zodat je samen kunt lunchen. Als je een goede berekening maakt van het werkelijke aantal uren dat een kantoorruimte bezet zou zijn, zie je vanzelf of het de moeite loont. Vergeet ook niet de tijd die je kwijt bent met heen en weer reizen naar je kantoor."
Menging werk en privé
"Mijn bedrijf heet Jaffar consultancy, een training en adviesburo voor interculturele communicatie en beleid. Sinds dit jaar zijn we met vier personen. Gemiddeld werk ik ongeveer 10 uur vanuit huis en ongeveer 22 uur op locatie. Ik doe voorbereidende werkzaamheden, schrijven, administratie en sommige besprekingen vanuit huis. Sommige dagen werk ik de hele dag thuis om zaken voor te bereiden, een bespreking te houden, een tekst te schrijven etc. Het is heerlijk om alleen een trap op te gaan en om thuis te lunchen.
Mijn zoon is nu twaalf dus ik kan heel makkelijk werken terwijl hij thuis is. Ik zit in de kantoorruimte en hij elders in het huis. Vroeger ging hij naar een kinderdagverblijf en later ook naar de naschoolseopvang. Soms is het druk omdat mijn zoon ook kinderen op bezoek heeft. In het begin was het moeilijker omdat je aan een klein kind moet uitleggen dat je aan het werk bent en niet gestoord mag worden. Een verschil tussen mij de autochtone onderneemster is denk ik dat ik wel makkelijker omga met de menging van werk en privéleven."
Knelpunt
Hoe moeilijk was het voor Leila om als allochtone vrouw een eigen bedrijf te starten? "Ik denk dat vrouwen vaak minder serieus genomen worden in het begin. Ik had wel een vreemde reactie bij de bank toen ik een zakenrekening kwam openen. Met een minzaam glimlachje zei hij: 'En wat gaat u doen mevrouw? Iets creatiefs? Yoga of zo? Zullen we maar tienduizend gulden invullen als beoogd jaarinkomen?' Ik zei: 'Ik ga trainingen geven, bijvoorbeeld hoe communiceer je met klanten. Misschien iets voor u?'
Andere reacties waren: 'Geef je een vaste baan op om voorjezelf te beginnen?' 'Je bent ook nog zwanger?' 'Zou je dat wel doen?'
Een knelpunt dat ik nog weleens tegenkom is dat men op zoek is naar iemand die 'neutraal' is, hetgeen dan betekent blanke man. Men denkt eerder dat een allochtone vrouw niet analytisch kan denken... Het is niet altijd helder of het gaat om je vrouw-zijn of je buitennissige naam, maar dat maakt voor mij niet uit want ik ben nu eenmaal vrouw, allochtoon en Nederlands."
Personeel
De meeste wahms die vanuit huis werken zijn in loondienst, werken free lance of hebben een eenmanszaak zonder persooneel. Leila's bedrijf bestaat uit vier personen, waarvan één vanuit Leila's thuiskantoor werkt: "Ik heb een personeelslid voor twee dagen per week die vanuit mijn huis werkt. Dat is inderdaad wel vreemd maar het gaat al vijf jaar goed. Wellicht omdat ik het goede personeelslid heb getroffen hiervoor en niet zo bezig ben met de scheiding tussen werk en prive. Zij moet door de huiskamer lopen om naar boven te gaan maar dat vind ik niet vervelend. Het is soms lastig als het schoolvakanties zijn en ik zelf een dagje vrij wil hebben.
Ik heb vanaf het begin gezegd dat het om werken vanuit mijn huis gaat en heb via mijn kenissenkring geworven. Het vraagt natuurlijk meer vertrouwen als iemand vanuit je huis werkt. Mijn andere personeelslid is acteur en dramadocent en werkt altijd op locatie. Verder werkt mijn man mee sinds een jaar. Gedeeltelijk aan eigen opdrachten die niets met mijn bedrijf te maken hebben en verder aan gemeenschappelijke projecten. Ik heb voor deze vorm gekozen omdat we anders gek zouden worden van het voeren van twee administraties en omdat we elkaar ook qua kennis en kwaliteiten goed aanvullen.
Als het bedrijf verder groeit zou ik wel een ander huis zoeken met een bedrijfsruimte met eigen ingang."
Werving
"Mijn klanten komen voor het grootste deel door mond tot mond reclame binnen. Ik doe weinig aan werving en tot nu toe is dat ook niet nodig gebleken. Ik doe liever een methodiekmiddag voor een lage prijs om bijvoorbeeld mensen uit het onderwijs of van de gemeentelijke overheid bekend te maken met onze werkwijze dan dat ik advertenties zet of een mailing stuur.
In mijn werksoort zijn er veel mensen die op het eerste gezicht hetzelfde bieden als ik terwijl er wel degelijk grote verschillen zijn in de praktijk. Doordat ik zelf als tolk gewerkt heb ken de culturele verschillen in gesprekstechniek tot in de vierkante centimeter. Ik geef praktische trainingen en adviezen. Dat vertelt zich wel door."
Vrijheid
Heeft Leila nog tips voor andere thuiswerkmoeders? "Stap af van het idee dat er een duidelijke scheiding moet zijn tussen werk en privé en vertel aan je kinderen over zaken doen. Praat openlijk over geld ook met je kinderen. Geef ze ook af en toe een kleine taak. Dan is het een pluspunt in de opvoeding."
"Het belangrijkst aan thuiswerken vind ik de vrijheid. Waarom zou je op een kantoor zitten terwijl je je telefoontjes ook vanuit de tuin kunt doen?"
Jaffar Consultancy
Van Ostadelaan 44
1213 EK Hilversum
[t] 035-6289849
[f] 035-6289850
http://www.jaffar.nl
naar succesverhalen naar boven |